Hvad er ledighedsstress?

Ledighedsstress er den stress der kan opstå, når du bliver ramt af arbejdsløshed. Stress er en tilstand, hvor kroppen føler sig truet eller presset. Det er kroppen og hjernen bygget til at kunne klare. Men kun kortvarigt. Er tilstanden af stress langvarig, kan den blive kronisk. Eller, du kan udvikle en depression. Nogle oplever også, at de får angst. Det er desværre nogle af de psykologiske konsekvenser der kan opstå som følge af ledighed. Samtaler og forløb via jobcenter og A-kasse kan også være en stressfaktor. Det kan være svært at leve op til de mange krav om jobsøgning og aktivering.

Det er svært at være arbejdsløs

At stå uden arbejde og indtægt er en stressfyldt situation for langt de fleste mennesker. Jo længere tid du er ledig og jobsøgende jo større, er risikoen for at du udvikler ledighedsstress. Derfor skal du også som ledig tage dine symptomer på stress alvorligt. Du skal reagere og handle på sagen, så du ikke ender med at få kronisk stress af en midlertidig situation. Her på siden kan du læse mere om ledighedsstress og den hjælp der er at hente. Det handler om at blive bedre til at håndtere livet som arbejdsløs og jobsøgende.

Er du ramt? Symptomer og signaler du skal holde øje med

Symptomerne på stress er i det store billede de sammen, som den stress du får på en arbejdsplads. Du kan få ondt i maven når du skriver jobansøgninger. Blive nervøs når du skal til samtale på jobcenter eller i A-kassen. At gå til jobsamtaler er en situation der kan udløse både angst, frygt eller nervøsitet for de fleste. Men som ledig kan det være flere gange om uge, at du skal ud og præstere. Et andet symptom kan være, at du begynder at sove dårligt om natten. Du kan ikke finde ro for dine bekymringer. Får du nogensinde et job? Er det svært at betale dine regninger på dagpenge? Der er ikke noget som økonomi der kan stresse os. Den sædvanlige tryghed er truet. Dine daglige rutiner er væk.

Tegn på fysisk og psykisk ledighedsstress

Du kan blive svimmel, miste appetit, spise for meget eller spise forkert (usundt). Din motivation daler. Måske du får symptomer, der minder om en mild depression. Du oplever at mangle engagement og glæde i din hverdag. Du kan blive overvældet af skyld og skam, selvom det ikke er din skyld. Eller det på ingen måde er skamfuldt ikke at have et job. Men du føler dig alligevel mindre værd. Din tryghed og daglige rutiner er væk. Du tilbringer mange timer om dagen alene med dig selv og dine tanker. Måske for første gang i hele dit arbejdsliv. Måske du er pålagt at søge jobs, du dybest set ikke ønsker? Måske du går til mange jobsamtaler og får afslag? Eller, du kommer slet ikke til samtale, når du sender en ansøgning. Oven i det skal du måske også søge jobs inden for en ramme, der ikke er ideel for dig. Måske som nyuddannet, som et krav fra din A-kasse.

Krisen opstår, når du mister kontrollen  

Det er menneskeligt at føle sig presset som ledig. Uanset om du er nyuddannet. Selv sagde dit job op, blev fyret eller mistede din stilling på grund af sygdom. Du befinder dig i en situation, hvor du ikke har fuld kontrol over dit eget liv. Du er afhængig af, at andre vælger dig til og giver dig et job. Måske i høj konkurrence på et presset arbejdsmarked. Du kan også blive bange for, hvordan andre ser på dig. Identiteten vi lægger i vores rolle på arbejdsmarkedet, er ikke ubetydelig. Du kan også opleve skyld og skam over at være arbejdsløs. Måske endda til et punkt, hvor det begynder at påvirke dine sociale relationer. Du udebliver fra fester og hygge, for at undgå samtaler om din ledighed.

Der er gratis hjælp og inspiration at hente

Flere A-kasser har materiale du kan læse og benytte gratis. Blandt andet ASE og KRIFA. Derudover, så ved man også at gåture og ophold i naturen hjælper. Det gælder også mindfulness og god søvn om natten. Her kan du prøve en guidet kropsscanning fra mindfulness instruktør Mie Glud. Er du tiltrukket af naturmedicin, kan du læse en artikel her: Naturmedicin mod stress og angst.

Bliv bedre til at håndtere livet som jobsøgende

Har du brug for et samtaleforløb, hvor du får hjælp til at bryde den onde cirkel med stress og bekymringer? Så kan du få hjælp til din ledighedsstress med psykoterapi og samtale. Jeg er uddannet psykoterapeut og arbejder med mennesker med fokus på trivsel. Herunder ledighedsstress. Det hjælper nemlig at sætte ord på din situation. At arbejde med de områder, hvor du føler dig mest ramt; din frygt for fremtiden, sociale relationer, mindreværd eller angst. Terapi giver dig nye redskaber, der hjælper dig styrket ud på den anden side af det svære. At få styr på tankerne giver dig fornyet energi, og bringer din motivation tilbage. Det bliver nemmere at fokusere på muligheder frem for begrænsninger. Du kan læse mere om mig og mit tilbud her: individuel terapi og samtaler

Online hjælp til stress

Bor du ikke i nærheden af Vesterbro? Så kan vi mødes online og arbejde med din ledighedsstress og trivsel via Zoom eller Google Meet. Det fungerer også godt. Det vigtige er, at du får den hjælp du har brug for. Du kontakter mig her: Psykoterapeut Signe Grønbæk

Vil du vide mere? Læs også om svimmelhed og stress

Signe Grønbæk Psykoterapi - du er altid velkommen til at ringe, hvis du vil vide mere.

Priser & booking

Hvis du vil vide mere om det praktiske, så klik her: Priser og booking