Svimmelhed og stress - en personlige fortælling
De sidste par dage har jeg mærket en velkendt svimmelhed. Den gør mit hoved tåget, fastlåser mit sind og får mig til at miste fodfæstet. Den får min krop til at spænde op og lukke ned. For at undgå at mærke det, der kalder på min opmærksomhed.
Svimmelhed - det perfekte benspænd
For tre år siden var det svimmelheden, der sendte mig til tælling. Det perfekte benspænd, som helt bogstaveligt talt tog muligheden for at fortsætte i samme spor fra mig. Svimmelheden var så invaliderende og ubehagelig, at den trumfede alle de andre symptomer, jeg havde haft undervejs - og overhørt. Alarmklokkerne blev, på den mest virksomme måde, skruet gevaldigt op; jeg var nu så svimmel, at jeg i starten knapt kunne gå eller stå.
Svimmelheden var med mig gennem 7 måneders stresssygemelding. Indtil det øjeblik jeg for alvor så og slap det, der i mange år havde drevet mig fremad. En ukuelig overlevelsesenergi og en indgroet tilbøjelighed til at gå fra mig selv og over i andre for at være med dem lige der, hvor de var.
Og lige dér havde jeg uendelige superkræfter, tålmodighed, omsorg og vedholdenhed. Og lige der udrettede jeg det, der føltes som formålet med mit (arbejds)liv; at gøre en forskel for mennesker, der havde mistet troen på både sig selv og på at der kunne være et liv med plads til drømme, håb og nye veje - også for dem.
Det er noget af det mest meningsfulde, jeg kan forestille mig. Og meningsfuldheden var den benzin, jeg kørte den ene ekstra mil efter den anden på. I mange år føltes det som en uudtømmelig kilde.
Jeg bevægede mig med lethed i det komplekse og spændte mig selv ud mellem de betydningsfulde møder og de umulige rammer, et spændingsfelt, der virkede velkendt og befordrende for mig.
Jo mere modstand og begrænsning, jo mere ild og ihærdighed. Jeg var en High performer inden for socialt arbejde, lige som så mange andre i feltet, hvis sjæle brænder. Og det er der brug for.
For mennesker trænger mennesker, og vi har alle brug for det ene menneske, og helst flere, der ser os i alle vores forsøg på at lykkes i livet. Som ser os når det er svært, når det gør ondt, når vi lander i det samme hul igen og igen, når tvivlen rammer, og når vi overvinder noget, vi selv eller andre troede ikke var muligt.
Kaldet til selvomsorg
Men mens jeg i 7 lange måneder vandrede i tågerne på usikre ben og med bankende hjerte, var der noget, der gik op for mig, som har været med mig siden og som de sidste dages svimmelhed klogt og insisterende har påmindet mig om; at være der for andre betyder ikke at forlade sig selv.
Da jeg tog mig selv i hånden - og vendte tålmodigheden, omsorgen og vedholdenheden mod mig selv, voksede tiltroen til mig selv, mine håb og drømme - og nye veje i livet åbnede sig.
Når kroppen ved besked
Jeg takker min kloge krop for at have vist - og stadig vise mig, når jeg af iver, ildhu eller utålmodighed, - eller på grund af mine egne krav om præstation, perfektionisme og frygt for ikke at være god nok kommer til at gå fra mig selv.
Svimmelheden er blevet min alarmklokke, der igen og igen påminder mig om mit behov for pauser, egenomsorg og selvkærlighed.
Når jeg er i kontakt med min egen sårbarhed og tager hånd om de behov, der har betydning for mig, kan jeg møde andre fra det sted. Og jeg ved nu, at det er dén forskel, der gør en forskel - både for mig og for de mennesker, jeg hver dag møder i min praksis.
Hvad er din alarmklokke? Og hvis du lytter til den, hvad kalder den så på?
Hvornår skal man reagere på svimmelhed?
Når man oplever svimmelhed kan det være symptom på mange ting. Svimmelhed kan fx også ses i forbindelse med problemer med ører, syn, hjerte-karsygdomme og skader i nervesystemet. Derfor er det vigtigt, at du først og fremmest taler med din læge og får undersøgt, om der er andre årsager til den svimmelhed, du oplever.
At føle sig svimmel i flere dage kan vække både utryghed og bekymring for, at der er noget alvorligt galt med dig, hvilket kan blive en yderligere belastning, når du allerede er overbelastet. At få talt med lægen om de symptomer du oplever, er første skridt til, at du kan få afklaring på om din svimmelhed er stressrelateret.
Svimmelhed i forbindelse med stress kommer sjældent alene
Når svimmelhed kommer i forbindelse med stress kan det blandt andet skyldes spændinger i skuldre, nakke og halsmuskulatur. Ofte er svimmelheden i forbindelse med stress en af flere symptomer.
Det kan være at du også har svært ved at sove, mangler appetit eller spiser for meget, har hukommelsesbesvær, hjertebanken, føler dig tør i munden eller har trykken for brystet. Du kan også føle en indre uro, være særligt lydsensitiv, have kvalme og hovedpine. Føle dig overvældet eller have en oplevelse af at tårerne presser sig på konstant.
Ligesom svimmelhed er alle de nævnte symptomer måder din krop forsøger at signalere til dig, at den er overbelastet og kører på pumperne. Vi kan have lukket så meget ned for kroppen, at vi ikke mærker signalerne før de bliver så insisterende og ubehagelige, at de på den ene eller anden måde slår os omkuld.
Det er en klog krop som insisterer, og det kan være så svært for os at lytte, når stresshormonerne raser i kroppen.
Stresshormoner og forhøjet alarmberedskab
Stresshormoner som fx kortisol er farlige for kroppen, hvis det udskilles i for store mængder. Kroppen producerer kortisol, når vi er i stressede situationer, og i akut stressede situationer hjælper den ekstra kortisol sammen med adrenalin os til at præstere vores ypperste både fysisk og mentalt.
Hormonerne er en del af kroppens stressrespons og afgørende for at vi netop kan reagere optimalt i akutte situationer eller når vi står overfor en vigtig præstation. Kroppens alarmberedskab eller det man kan kalde vores kamp/flugt instinkt har til formål at sikre vores overlevelse. Det er en respons, der er beregnet til at være aktiveret kortvarigt for at kroppen derefter vender tilbage til hviletilstand, når der ikke længere er fare på færde.
Fra kortvarig til vedvarende stress
Hvis stresstilstanden derimod er vedvarende og kroppen hele tiden tror, at den skal være i alarmberedskab vil det medføre et konstant forhøjet kortisolniveau, som er skadeligt. For meget kortisol i for lang tid kan gøre dig syg af stress og have skadelig virkning både på din krop og hjerne. Det kan gøre dig kronisk mere ængstelig, påvirke din indlæring, hukommelse, koncentration og dit humør.
Så længe du fortsætter i samme spor og tempo, vil den øgede mængde kortisol forstærke et reaktionsmønster, hvor hjernen responderer med frygt og angst, som en mere og mere almindelig reaktion. Ligesom alarmberedskabet aktiverer visse hormoner og processer i kroppen, er der andre dele der ikke er akut vigtige for vores overlevelse som sættes på standby.
Når kroppen er i kamp/flugt beredskab sættes alle kræfter ind på at bekæmpe farer og funktioner som fx sult, fordøjelse og immunforsvar, er derfor mindre vigtige. Stress kan derfor også føre til manglende appetit, forstoppelse og at man lettere bliver syg.
At sætte en stopper for stressspiralen
Stress kan ofte ende med at blive en ond spiral, der er svær at bryde, fordi den netop bliver selvforstærkende. Det kan være forskelligt hvad der fastholder os i den, men min erfaring er, at der ofte er et samspil mellem det kropslige og det mentale som både kan opretholde, men også bryde spiralen.
Hvis symptomerne er mange og har varet længe kræver det tilsvarende tid og tålmodighed at få aflært de reaktioner, som føles indlejret i os.
Når jeg møder klienter med belastningsreaktioner arbejder vi derfor både med at forstå de mentale, følelsesmæssige og de kropslige reaktioner og altid med fokus på, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe det overophedede alarmberedskab ned i gear.
Det handler både om at skabe ro på nervesystemet gennem vejrtrækning, hvordan vi mærker og lytter til vores krops signaler og på hvilke måder, vi viser omsorg for os selv, når vi er overbelastede og stressede.
Hvis du er nysgerrig på, hvilke råd mod stress, som både jeg selv og mine klienter oplever er hjælpsomme, så læs mere her.
Psykoterapi som stressbehandling
Oplever du svimmelhed eller andre fysiske symptomer i forbindelse med stress? Så kan du bruge psykoterapi som behandling.
Terapi og selvindsigt kan føre dig i en ny retning, hvor du også lærer den form for egenomsorg, som jeg skriver om her. I individuel terapi kan du opdage, hvad mønstret omkring din belastning og dine reaktioner kalder på - og hvordan du kan lytte til dine behov og grænser og herigennem skabe en styrket forbindelse både til dig selv og i relationen til betydningsfulde andre.
Ræk ud hvis du har lyst til en kort uforpligtende samtale, hvor du kan høre mere om behandling af stress med psykoterapi. Se hvordan du får fat i mig her: Kontakt